top of page

בית של מעצב פנים - פרק 1, אדריכלות

תמונת הסופר/ת: Assaf ShaishAssaf Shaish

הצילומים בבלוג - מרווה הרוש

אז אחרי 10 שנים שהבית בנוי החלטתי שצריך לחשוף אותו, בסופו של דבר כמעצב פנים, הבית שלי הוא הפנים שלי.

את הבית אני אציג בצורה קצת שונה, אנסה לתת ערך שמעבר לתמונות, נדבר עליו בסדרה של שישה פרקים, כל פרק יעסוק בתחום אחר בבניה הפרטית מההיבט האדריכלי, דרך עיצוב הפנים והסטיילינג ועד ניהול פרויקט מסוג זה.

קחו בחשבון - ואת זה תמיד צריך לזכור כשמסתכלים על תמונות עיצוב פנים, שהבית משקף את אורח החיים, את הצרכים, האהבות, החלומות והרצונות של מי שגר בו, אין בית אחד שדומה לאחר.

דבר נוסף שצריך לקחת בחשבון הוא שעיצוב, בדגש על הסטיילינג שבו, זה דבר שמתפתח, כמו שאנשים מתפתחים - יש דברים שנשארו בבית כמו שהוא נבנה (למשל המטבח הירוק הבולט) ויש דברים שעוברים שינוי באופן תכוף - למשל ריהוט, טקסטיל, אומנות וכדומה. על נושא זה נרחיב בפרק על הסטיילינג.

ולמי שלא זוכר או יודע, בשלב בניית הבית הייתי מהנדס בצה"ל שעסק בפיתוח מערכות טכנולוגיות. כל קשר ביני לבין התחום הזה היה מקרי, שאיפות, חלומות והתבסס על הרבה שעות לימוד עצמי. לתחום העיצוב נכנסתי באופן מקצועי רק לפני כשלוש שנים עם שחרורי מצה"ל.

לפני שנתחיל אציין שמרבית התמונות שיופיעו, צולמו על ידי מרווה הרוש המוכשרת.

יאללה נתחיל:


פרק 1 - אדריכלות:

את הבית אני תכננתי, מההתחלה עד הסוף. בשלב הכנת התוכניות וההגשה להיתר ליוותה אותי בסבלנות אין קץ האדריכלית - מיכל כלב שאליה הגעתי עם מודל תלת מימדי של הבית ששורטט בתוכנת סקצ'אפ (תמונה בהמשך) שלוש שנים לפני שאיתרתי את השטח שעליו אבנה אותו.

את ההשראה העיקרית לבניית הבית שאבתי מהעבודות של האדריכל המחונן - Pitsou Kedem Architects, ששם דגש על חללים גדולים, מפתחים גדולים, זרימה וקשר עין בין חללים שונים בבית, משחקים של אור וצל, חלוקה למתחמים וסגנון נקי, סימטרי ואסטתי לצד עיצוב פנים וגמר ברמה הגבוהה ביותר הקיימת.


קונספט כללי:

במקור תוכנן הבית כשתי יחידות - כשני מבנים. בקומת הקרקע יחבר ביניהם פטיו פתוח ובקומה הראשונה יחבר גשר.

האזורים הציבוריים יפרסו בקומת הכניסה, ובקומה העליונה - מבנה אחד יכלול את חדרי הילדים וחדר המשפחה ומבנה אחד את יחידת ההורים.

הרצון היה להכניס את החוץ פנימה, לחוות את הטבע, השמש והנוף גם כשחיים בבית ונעים - הולכים בתוכו - כשעוברים מחלל לחלל. הבחוץ זה האומנות, זה שמחזיק את העיניים לאורך התנועה.


שני בתים, מתחמים המחוברים ביניהם בגשר
שרטוט ראשוני, ככה מתחיל כל תכנון

מתכנון לפרקטיקה:

חלומות לחוד ומציאות לחוד. לאורך התכנון והירידה לפרטים התברר שבניה מהסוג הזה תייצר מגבלות אינסופיות של צורך במערכות כפולות (נדבר גם על המערכות בהמשך), בזבוז שטח, מורכבות של קירור וחימום ובעיקר הכפלה של עלויות הבניה והגמר.

במילים של מיכל - בשביל לבנות בית של פיצו קדם צריך הרבה יותר כסף ממה שיש לנו לפרויקט הזה.

אבל - וזה מה שאני תמיד אומר ללקוחות, גם אם בנקודת הפתיחה זה נראה בלתי ניתן להגשמה אל תוותרו על החלומות - תתכננו, תחשבו על זה, תדמיינו ותשאלו את עצמכם מה באמת הערכים החשובים לכם בסיפור הזה. לא בטוח שנוכל להגשים את כל החלומות אבל זאת בהחלט נקודת פתיחה טובה לדיון ולתכנון מותאם תקציב.

אז משם התקדמנו,

הבית ממוקם על שטח של כ 600 מ"ר. החלטתי לבנות בשתי קומות ולנצל למקסימום את השטח בחזית תוך שמירה על חוקי הבניה. יצא מבנה של 14 מטר על 10 מטר, בשתי קומות, תכנון שהשאיר חצר מכובדת בעורף הבית עם נוף לשטחים החקלאיים.

שמרנו על המבנה הכללי של שני המתחמים: בקומה העליונה - מתחם אחד לילדים ומתחם אחד להורים, בינייהם מחבר גשר.


מצד ימין יחידת הורים, מצד שמאל מתחם הילדים
הגשר המחבר בין שתי היחידות והחלל הכפול הגדול

המבנה הזה יצר חלל כפול בחלק גדול מאוד של הבית. משני צדדי הגשר. מרשים מאוד, מורכב לקירור בקיץ, החום עולה בחלל הכפול ומתנקז בקומה העליונה. לשם כך מוקמו בשיא הגובה שני חלונות עם פתיחה אוטומטית - חשמלית, שמייצרים נידוף של האויר החם.


הפנים הוא החוץ והחוץ הוא הפנים:

בירידה ובעליה במדרגות ובהליכה על הגשר הנוף נשקף דרך חלונות גדולים משני הכיוונים ואור טבעי נכנס לבית בכל שעות היממה. החזית הצפון מזרחית נהנית משמש מלאה עד שעות הבוקר המאוחרות. בחזית זאת מוקמו ויטרינות גדולות, בשתי הקומות, שיכניסו אור טבעי לכל אורך היממה. בחזית הדרום מערבית, בעליה במדרגות - חלון צר וארוך שיגביל את כניסת השמש הישירה. מצד אחד יתן מספיק אור עד השקיעה ומצד שני לא יסנוור ויחמם את הבית.

חלונות מוקמו גם בחזית המערבית. בחזית המזרחית, לכיוון צמחיית החצר מוקם בסלון חלון הצצה מעל מדף ישיבה.

חוץ ב 360 מעלות.

נכון שמערכת האלומיניום בבית היא מערכת יקרה אבל זה לא המקום לחסוך. בבניה של בית פרטי, היתרון הוא היכולת לחוות את הנוף גם בבית וזה בעיקר דרך חלונות גדולים.


חלונות ב 360 מעלות

קווי ראיה:

למרות המורכבות של החלל הפתוח והגשר - היכולת לראות את הבית במבט אחד מכל נקודה שווה כל מחיר: מהסלון רואים את המטבח, מהמטבח את החדרים, מהחדרים את הירידה למרתף, מהחצר העורפית את הכניסה לבית. בכל מבט מקבלים קווי ראיה ארוכים, שחותכים מספר אלמנטים בדרך ויוצרים רב מימדיות ושכבתיות. מעבר לעניין שיכולת זו יוצרת היא גם נותנת תחושת אינטימיות וחיבור, למרות הבית הגדול, לצד חלל מאוד מואר לכל אורך היום.


סדר ואחסון:

נושא שתמיד הטריד אותי כשבחנתי ארכיטקטורה ואדריכלות של בתים בספרות וברשת זה הסדר המופתי בו הבית נמצא. איפה הכביסה? המשחקים? התיקים והנעליים?

הבנתי שבשביל לשמור בית מסודר צריך שני דברים: משמעת (זה כבר נושא לפוסט אחר) ופונקציונאליות.

בתכנון הבית לא ויתרתי על הקצאת שטחים נכבדים לתחום זה:

חדר משפחה - חדר בו מרוכזים חיי היום יום של המשפחה: ארוחות לא פורמאליות, לימודים, תיקים, נעליים, טלוויזיה, משחקים, בלאגן! הקרבתי חדר אחד בשביל לשמור על שאר הבית מאורגן.

חדר כביסה - לא חדר שירות אלא חדר, 8 מ"ר, מכונת כביסה, מייבש, קיפול, גיהוץ, אחסון נעליים, מזוודות ועוד. אין כביסה לא מקופלת זרוקה בסלון מחכה שמישהו יגאל אותה.

ארון חשמל גדול לכל מערכות החשמל, התקשורת, המצלמות, האודיו, וידאו, אזעקה, אין חוטים מסתובבים.

ארון כניסה מכובד - לתיקים, מעילים, מטריות, מסיכות קורונה, נעליים ומגפיים.

גולת הכותרת - חדר מזווה נחבא שהכניסה אליו מארון המטבח: 6 מ"ר עם ארונות שמכילים מזון וכל מה שאין לו מקום מוגדר בבית.


בסרטון ניתן לראות את הכניסה החבויה למזווה


יחידת הורים - למטה או למעלה? נדבר עליה בפרק 3, בינתיים אציין שהתכנון שלי שם את היחידה למעלה. אבל, בקומת הכניסה תוכננה יחידת אירוח שלימים תוכל להפוך ליחידת הורים. נכון לכתיבת שורות אלו יש לי עדיין כח לטפס במדרגות.


חלל המדרגות - נייחד לנושא את פרק 4 למרות שמדרגות הן בדרך כלל לא נושא בפני עצמו אלא בדרך למקום מסויים. אני רק אציין כאן שההחלטה לשלב את המדרגות בקונספט הפתוח של החלל ולהקצות למדרגות חלל משמעותי - לתכנן מדרגות פתוחות, רחבות משולבות פודסטים גדולים בהם ישתלבו אלמנטים פונקציונאליים ומעניינים. המדרגות הן חלק מהבית.


מקווה שהעשרתי אתכם, נתראה בבלוג הבא


בפרקים הבאים נרחיב בנושאים:

פרק 2 - עיצוב פנים

פרק 3 - יחידת ההורים

פרק 4 - חלל המדרגות

פרק 5 - סטיילינג

פרק 6 - ניהול וביצוע של פרויקט כזה

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page